Ne puteti contacta pe
experientamultisport@gmail.com
sau la nr de tel
0722 977094, 0768600112;
În Arad, 10 tineri din Europa s-au antrenat și au devenit semimaratoniști
Pe Antonio din Italia, pe Zekeriya din Turcia, pe Cristian din Spania, dar și pe mulți alții asemenea lor probabil că i-ați remarcat recent pe străzile Aradului ca voluntari sau ca alergători în diverse competiții sportive desfășurate în orașul nostru, însă care este povestea lor? De ce acești tineri și-au părăsit țările lor de origine pentru a se stabili pentru aproape 9 luni în Arad? Răspunsurile, pe scurt, se regăsesc în cele ce urmează.
În ianuarie 2014 Asociația Experiența Multisport din Arad a demarat implementarea proiectului The habit of running (Obișnuința de a alerga) din cadrul programului Tineret în Acțiune al Uniunii Europene. Unul dintre obiectivele inovatoare ale acestui proiect a constat în dezvoltarea competenței sportive în rândul voluntarilor europeni implicați în activități de voluntariat în Arad, pe parcursul a 2 stagii de voluntariat, având fiecare o durată de câte 9 luni: stagiul I s-a desfășurat în perioada martie - noiembrie 2014 și i-a inclus pe voluntarii Xavi și Jairo din Spania, Johanne din Danemarca, Fabien din Franța, precum și Armagan din Turcia, în timp ce stagiul II s-a implementat în perioada ianuarie - noiembrie 2015 și i-a inclus pe Joao și Claudio din Portugalia, Antonio din Italia, Cristiano din Spania, precum și Zekeriya din Turcia.
Tinerii enumerați anterior nu alergaseră în mod constant - adesea nici măcar ocazional - până la sosirea lor în Arad, însă având o ambiție foarte mare și un suport solid din partea membrilor Experiența Multisport, aceștia au deprins obișnuința de a alerga și au reușit fiecare să finalizeze cu succes cel puțin un semimaraton (21,097 km). Mai mult, 3 dintre ei au ajuns la performanța parcurgerii unui maraton, unul de altfel montan și cu o dificultate ridicată a traseului. Toți cei 10 tineri au beneficiat de un program personalizat de antrenament realizat și implementat de către instructorul Adrian Glogovețan, membru fondator al Clubului Sportiv Experiența Multisport. Adrian a fost alături de ei, inclusiv în zilele de concurs, reușind împreună să atingă țintele ambițioase și arătând că o pregătire constantă are beneficii numeroase pentru sănătate.
Fiind dornici să împărtășească experiența lor și cu membrii comunității locale, cei 10 tineri voluntari au realizat diverse prezentări în instituții sau spații publice din Arad, au organizat diverse evenimente sportive din proprie inițiativă sau au contribuit la organizarea unor evenimente sportive consacrate deja în orașul nostru- precum ,,Duatlonul Aradului”, ,,Triatlonul Aradului” sau ,,Maratonul, semimaratonul și crosul Aradului”, ”Alergarea în grup” etc. Printre alte activități, Johanne Berg din Danemarca a fost cea care a realizat desenul medaliei din 2014 pentru Maratonul, semimaratonul și crosul Aradului. Puterea exemplului s-a dovedit una prolifică în Arad, sute de tineri luând parte la evenimente organizate cu sprijinul participanților din acest proiect.
Tinerii voluntari au realizat și câteva filmulețe de promovare a alergării, primele fiind deja prezente pe canalul Youtube dedicat proiectului: https://www.youtube.com/channel/UCo0_-R9uvvDitTXfbUhfJaw. Cei interesați pot găsi aici 10 argumente pentru a începe să alerge, 10 sfaturi pentru pregătirea unui semimaraton iar pe viitor vor fi inserate și diverse interviuri realizate pe parcursului stagiilor.
Asociația Experiența Multisport dorește să continue creșterea conștientizării importanței competenței sportive ca mijloc inovator de dezvoltare personală și profesională, drept pentru care în următoarele zile echipa coordonatoare a proiectului The habit of running va trimite o propunere Comisiei Europene în vederea încorporării, în mod distinct, a competenței sportive în cadrul Youthpass - document european standardizat care certifică competențele dobândite prin programe europene de mobilitate.
Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicație (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia Europeană ori ANPCDEFP nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.