Ne puteti contacta pe
experientamultisport@gmail.com
sau la nr de tel
0722 977094, 0768600112;
Schimb de bune practici în domeniul întreprinderilor sociale, în România
Clubul Sportiv Experiența Multisport a fost gazda unei mobilități a personalului partenerilor implicați în proiectul „Antreprenoriatul social: schimbul de bune practici ca metodă de lucru cu tinerii”, pe parcursul lunii noiembrie 2019.
Cei opt parteneri din Marea Britanie, Cehia, Irlanda, Suedia, Țara Galilor, Serbia și România au vizitat în decursul unei săptămâni mai multe structuri cu implicare socială, în județele Arad și Timiș, sub ghidajul reprezentantului Experiența Multisport, Titus Inklovits:
Blind Spot (Arad) – centru de integrare a persoanelor cu deficiențe de vedere; deoarece persoanelor cu deficiențe/dizabilități vizuale le este greu să găsească un loc de muncă, acest centru le oferă atât formare, cât și ajutor în găsirea clienților pentru masaj terapeutic.
Casa Speranței Ana’s House (Arad) – organizație non-guvernamentală, non-profit menită să ofere un cămin primitor și o dezvoltare socială benefică tinerilor fără familie, prin intermediul unei educații calitative și unei conduite sociale pe măsură. Tinerii primiți în noua familie sunt integrați cu drepturi identice celorlalți membri ai acesteia, fiind ajutați să se dezvolte și să-și întemeieze propria familie la rândul lor.
NeTWorks Romania - DeCe Clothing (Șiria) – organizație non-guvernamentală, non-profit menită a susține tinerii romi în integrarea lor socială și economică. Fondatorul ei, Lee Saville, ajută comunitatea romă prin educație și formare în câmpul muncii. Prin intermediul confecționării de articole textile, genți și accesorii din materiale de calitate superioară, cât și materiale reciclabile, populația romă își poate asigura un profit și incluziune economică. Scopul pe termen lung este emanciparea, împuternicirea, și acceptarea comunității rome.
Biofarmland Manufactura (Firiteaz) – întreprindere socială producătoare de hrană bio, care își propune să revitalizeze agricultura organică autohtonă, în prezent fiind angajați treizeci de oameni din comunitate. Pe viitor, se dorește crearea unei comunități ecologice pentru generațile viitoare și atingerea autosustenabilității.
Humanitas Gura Popii (Șofronea) – fundația ajută oamenii vârstnici, bolnavii și grupurile dezavantajate prin terapie balneară și strângere de fonduri prin intermediul concertelor religioase. Se dorește crearea unei comunități cât mai unite, unde familile se pot ajuta între ele în caz de nevoie, iar oamenii se pot relaxa și trata în același timp în bazinele cu apă termală din incinta ștrandului din Șofronea.
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) – organizație non-guvernamentală care implementează și promovează programe culturale, artistice și pentru cetățenie activă. Grupul-țintă sunt tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani care pot folosi centrul și spațiile dedicate diferitelor întruniri cu specific educativ, cultural sau artistic. De asemenea, tinerii sunt învățați cum să recicleze diferite materiale pentru evenimente și rearanjarea/remodelarea lor.
Reciproc Café (Timișoara) – întreprindere socială care promovează comerțul echitabil, susține agricultura locală bio și angajarea oamenilor proveniți din grupuri sociale marginalizate. Țelul este o economie echitabilă, solidaritatea și impactul social, toate acestea fiind un standard al pasiunii pentru gust și calitate.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Social enterprise: sharing best practice as a tool in youth work”. Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Uniunii Europene. Această comunicare reflectă doar punctele de vedere ale autorului, iar Comisia Europeană sau agenția finanțatoare nu pot să fie considerate responsabile pentru orice utilizare care poate fi dată informațiilor conținute în aceasta.