Ne puteti contacta pe
experientamultisport@gmail.com
sau la nr de tel
0722 977094, 0768600112;
Vom pregăti o activitate de donare sânge într-un cadru organizat.
Pentru cei care doresc să vină cu membrii Clubului Sportiv Experienţa Multisport, e important să ştie că ne vom întâlni în data de 07.08.2013, la ora 9, in fata Centrului de Transfuzie Sanguină Arad.
Va asteptam cu confirmari de participare pe pagina de Facebook a evenimentului.
Informaţii pe care trebuie să le cunoască un donator de sânge, primite de la Centrul De Transfuzie Sanguina Arad:
1. În România donarea de sânge este benevolă şi neremunerată;
2. Cine poate dona sânge:
- orice persoană care are o stare bună de sănătate fizică şi mentală şi o stare de igienă personală corespunzătoare;
- Cetăţenii români care au domiciliul stabil, serviciul sau studiază în judeţul Arad şi pot certifica acest lucru;
- Militarii din unităţile de pe raza teritorială a judeţului Arad;
3. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un donator de sânge:
- greutate corporală > /= 50 kg;
- temperatura < 37.5 grade C;
- vene vizibile sau bine conturate şi flexibile;
- puls regulat: între 50 – 100 bătăi pe minut;
- hemoglobina: >/= 12,5 g/dl la femei şi >/= 13,5 g/dl la bărbaţi;
- femeile să nu fie însărcinate, în perioadă de lăuzie sau la menstruaţie;
- să nu sufere sau să fi suferit de hepatita B sau C, sifilis, epilepsie, malaria, boli psihice sau afecţiuni medicale grave contraindicate definitive la donare, prevăzute în lege;
Nedeclarea intenţionată a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc pentru donare, după prealabila informare în cadrul examenului medical, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform art. 39 – 40 din legea 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donare sânge şi componenţe sanguine.
4. Vi se va cere consimţământul informat sub semnătura pentru ca:
- datele dvs. să fie înregistrate în baza de date a CTS Arad;
- sângele dvs să fie supus unor testări de laborator . Dacă rezultatele testărilor de laborator arată vreo anormalitate, unitatea dvs.de sânge va fi distrusă, CTS Arad urmând a vă informa asupra motivelor acestei decizii;
- sângele va fi folosit pentru beneficiul pacienţilor.
5. Testarea hemoglobinei: înaintea donării, pentru a fi siguri că nu sunteţi anemici vi se va lua o mică picătură de sânge din deget. Dacă acest test indică anemie, ca test adiţional vi se va recolta o probă suplimentară de sânge din venă. Dacă rezultatul confirmă anemia, veţi fi sfătuiţi ce veţi face ulterior, iar dacă rezultatul este bun atunci veţi fi acceptaţi la donare.
6. Procesul donării:
- Dacă îndepliniţi toate criteriile de acceptare la donare veţi fi îndrumat către sala de recoltare. Aici vi se va indica să vă întindeţi pe pat şi se va face din nou verificarea identităţii dvs. Apoi se va pune un garou compresiv în porţiunea superioară a unuia dintre braţe, pentru a face vena mai vizibilă, urmând ca zona să fie dezinfectată cu antiseptic. Una din asistentele specializate pentru recoltare va insera acul ataşat la punga pentru sânge.
- Toate materialele (ace, pungi, eprubete ) sunt de unică folosinţă!! Sângele dvs.va curge apoi prin ac în punga de sânge, care stă pe un aparat sub nivelul patului.Veţi fi rugaţi ca intermitent să închideţi şi să deschideţi pumnul, pentru a asigura un flux de sânge continuu.
- În timpul donării veţi fi supravegheat atent de pesonalul nostru. În majoritatea cazurilor punga se umple cu sânge în 5-10 minute. Cantitatea de sânge recoltată la fiecare donare este de 450 ml .
- Dacă din diverse motive, fluxul de sânge este slab, va fi necesar să întrerupem donarea mai devreme. În timpul donării, se va recolta sânge şi în 2-3 eprubete, din care se vor efectua testele de laborator. La sfârşit, când punga este plină, acul va fi scos cu grijă şi veţi fi rugaţi să apăsaţi cu tamponul la locul puncţiei timp de 5-10 minute; aceasta este important pentru a evita „învineţirea „ din jurul puncţiei.
7. Recomandări după ce aţi donat sânge:
- să staţi încă 5-10 minute întinşi pe pat după ce vi s-a scos acul din venă. Dacă vă simţiţi bine puteţi să vă puneţi în poziţie şezândă încă câteva minute, şi abia apoi vă puteţi ridica în picioare. Apoi la solicitarea dvs.veţi primi facilităţile legale atribuite prin lege: 7 tichete de masă, adeverinţă de reducere cu 50% la abonament pentru transportul în comun urban timp de 1 lună, adeverinţă pentru ziua liberă în ziua donării şi decontarea transportului pentru persoanele care vin din alte localităţi ale judeţului Arad. Tichetele de masă vor fi atribuite donatorilor care au putut să doneze întreaga cantitate de sânge necesară unei donări;
- să beţi mai multe lichide (minim 500 ml ) apă , suc ,ceai şi puteţi lua o mică gustare;
- evitaţi efortul cu braţul unde s-a efectuat puncţia , cel puţin 1 oră.
8. Pentru majoritatea oamenilor procesul donării este un act simplu şi fără consecinţe asupra stării de sănătate. În unele cazuri însă există posibilitatea să apară:
- hematom (vânătaie) la locul înţepăturii – din cauza difuziei unei cantităţi mici de sânge din venă în ţesutul învecinat. În general acest incident nu pune nici o problemă. În rare ocazii locul se poate înroşi, inflama şi să devină dureros;
- stare de ameţeală sau leşin - din cauza pierderii volumului de sânge. Dacă vă simţiţi ameţiţi vă rugăm să vă întindeţi imediat pe un pat până vă reveniţi, personalul CTS Arad este experimentat şi bine instruit în rezolvarea acestor situaţii;
- căldură, sete, iritaţia unui nerv din jurul puncţiei.
9. Testarea sângelui:
- la fiecare donare sângele dvs.este testat obligatoriu pentru : HIV, Hepatita B, Hepatita C, HTLV, Sifilis, grupe sanguine. În afara acestor teste obligatorii prin lege, CTS Arad mai poate efectua şi alte analize suplimentare în fucţie de caz. Dacă sunteţi interesaţi de rezultatele analizelor dvs., le puteţi solicita personal la sediul CTS Arad după minim 48 de ore.
Intervalul minim între 2 donări poate fi de 8 săptămâni, dar să nu se depăşească 5 donări pe an la bărbaţi şi 4 donări pe an la femei.
Este foarte important să fim siguri că aţi înţeles tot ceea ce implică donarea de sânge şi vă aşteptăm să DĂRUIŢI SPERANŢĂ DEVENIND UN FIDEL DONATOR DE SÂNGE!