Ne puteti contacta pe
experientamultisport@gmail.com
sau la nr de tel
0722 977094, 0768600112;
Sport for ALL for Sport
Cel mai mare grup dezavantajat din întreaga lume este reprezentat de cel al persoanelor cu dizabilități, al cărui număr ajunge la 1 miliard.
Conform datelor primite din partea OECD și UE, aproximativ 15% din populația întregii lumi constă în persoane cu dizabilități.
În Turcia, 6.9% din populație prezintă cel puțin o dizabilitate. În Portugalia rata este de 3.9% iar în România de 4.6%.
Dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități afectează și familiile acestora.
Dezavantajul se datorează faptului că aceștia nu au capacitatea de a lua parte la o viață economică, socială și politică, acest lucru fiind unul din principalele motive ale excluziunii sociale.
Este foarte important ca tinerii cu dizabilități să poată socializa, dobândind astfel competențe de comunicare și să se implice în activități artistice, sportive. Totuși, dacă ne uităm la statistici, numărul de persoane cu dizabilități interesate de sport este unul foarte mic.
Sportul reprezintă un instrument excelent în combaterea excluziunii sociale.
Proiectul se află în plină desfășurare sub coordonarea municipiului Pendik, în parteneriat cu: municipiul din Lousada, Universitatea Gedik, Club Sportiv Experiența Multisport. Acest proiect își dorește să integreze persoanele cu dizabilități în societate și să ofere acestora activități și programe sportive în regiunile părților implicate în proiect.
Principalul obiectiv pe care acest proiect dorește să-l implementeze este acela de a oferi acestor sporturi destinate persoanelor cu dizabilități, atleți și susținători și totodată de a le crește popularitatea.
Grupurile țintă ale acestui proiect sunt copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 8-30 ani.
Durata proiectului este de 18 luni, în fiecare lună organizându-se câte o activitate sportivă.
Acestea se vor organiza atât în aer liber cât și în interior în funcție de condițiile meteo.
Printre activitățile pe care încercăm să le implementăm se numără: handbalul, baschetul, înotul, tenisul de masă, formarea abilităților motorii dar și integrarea în practicarea acestora.
Prin intermediul acestor activități urmărim să:
să sprijinim dezvoltarea cognitivă, senzorială și motorie cu ajutorul sportului;
să protejăm sănătatea acestora și să le asigurăm participarea la o viață socială activă;
să ne asigurăm că aceștia beneficiază de dreptul de a participa la orice activitate fizică, drept la care se face referire în articolul 30 al Convenției ONU cu privire la drepturile depline și egale ale persoanelor cu dizabilități;
să le îmbunătățim abilitățile sportive în mișcare.
Pentru a veni în sprijinul sporturilor destinate persoanelor cu dizabilități, vor avea loc periodic seminarii de conștientizare.
Activități de conștientizare vor avea loc și în timpul Săptămânii Europene a Sportului,în Ziua Mondială a Handicapului dar și în cea a Sindromului Down.